Multimedia ( Görüntülü )
Multimedia ( Sesli )

Anket
Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz
Önceki Site Daha Güzeldi
İyi
İdare Eder
Çok Güzel

İsim Soyisim

:

E-mail

:

Ülke

:

Şehir

:

Mesajınız

:

Güvenlik Kodu

:
<< Önceki    1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |    Sonraki >>    
TARİH : 18-05-2012 -- 23:24:30 tarihinde ALİ ATEŞMEN tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : İST EYÜP ALİBEYKÖY İMARBL
ESSELAMUNALEYKÜM GÜZEL YÜREKLİ İNSANLARA GÜZEL UMUTLAR AŞILAYAN BİZ LERİN UMUDU OLAN UMUT FM İNCAN DOSTLARI CANDİNLEYİCİLERİ CAN KARDEŞLERİM HEPİNİZE YÜREKLER DOLUSU SAYGILAR SELAMLAR RADYOMU DEVAMLI TAKİP EDİYORUM RADYOMU DİNLEMEK BİZLERE YETİYOR HER TÜRLÜ BİLGİYİ ÖĞRETİYOR BİZLERDE ÖĞRENİYORUZ BU GÜZEL RADYODA EMEĞİ OLAN HERKESTEN RABBİM EBEDEN RAZI OLSUN MAVERA KARDEŞİMİ ÇOK ESKİDEN TANIRIM İNŞ O TANIDIĞIM MAVERA KARDEŞİMDİR. SİTEYE KATILAN BÜTÜN CAN DOSTLARA SELAM OLSUN GECENİZ NURLU GÜNÜNÜZ BEREKETLİ VE HAYIRLI OLSUN CAN DOSTLARIN CAN ABİSİ ALİ ATEŞMENDEN BÜTÜN CAN DOSTLARASELAM OLSUN UMUDUNUZU KAYBETMEYİN ASLA UMUDUNUZU BIRAKMAYIN
TARİH : 14-05-2012 -- 20:53:20 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
(Allahü teâlâ, bazılarına çok nimet vermiştir. Bunları, herkese faydalı olmak için yaratmıştır. Bu nimetleri dağıtırlarsa, azalmaz, dağıtmazlarsa bunlardan alıp, başkalarına verir.)


[Taberani]
TARİH : 13-05-2012 -- 12:31:46 tarihinde ilhami yılmaz tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
Allah ResÃlü sallallahu aleyhi
ve sellem buyurdu:
"Yanında ana babası, ya da
onlardan biri yaşlanıp da,
gerekeni yaparak cennete
giremeyen kimsenin burnu
sürtülsün!"
Ebà Hureyre radıyallahu anh.
Müslim.

TARİH : 12-05-2012 -- 21:34:19 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
Ebu Hureyre (r.a.)'den rivatet edilen bir hadis-i şerifte Efendimiz (s.a.v.)şöyle buyurdu:

''Kim Receb ayının yirmi yedinci gününde oruç tutarsa ,altmış ay oruç tutmuş gibi ecir alır.Cebrail (a.s)'in,bana vahiy getirdiği ilk gece, o gecedir.''

''Dikkat edin , Receb ayı Allah'ın en değerli bir ayıdır. Kim o aydan

1 Günü, inanarak ve karşılığını ancak Allah'tan bekleyerek oruç tutarsa ,Allah'ın en büyük rızasına hak kazanır.

2 Gün oruç tutarsa,gök ve yer ehlinden hiç kimse ,onun Allah katındaki keramet ve sevabını anlatamaz.

3 Gün oruç tutarsa,Allah onunla cehennem arasında yetmiş senede aşabilen bir mesafeyi engel yapar.

4 Gün oruç tutarsa , nice bela ve hastalıklarda kurtulur.''

Ashabtan birisi sevgili peygamber (s.a.v)' den şefaat istedi.Sevgili peygamber (s.a.v.), de ona :

''Böyle tembelce şefaat isteyeceğinize ,Receb ayında oruç tutunuz'' buyurdu.

''Nasıl tutalım, ey Allah'ın Resulü?''

''Şayet Receb ayında 5 gün , Şa'ban ayında 10 gün oruç utarsanız,Ramazan-ı Şerif'in ortasına geldiğiniz vakit ,Allahü Teala üzerinizde hiçbir günah bırakmaz.''

TARİH : 12-05-2012 -- 19:00:54 tarihinde Zeki varici tarafından gönderildi...
Ülke : Diğer
Şehir : baku
iyiki varsiniz.Allah razi olsun
TARİH : 11-05-2012 -- 14:00:46 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
GÜNAHLARDAN ARINMA MEVSİMİ: ÜÇ AYLAR...
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır. (Haşr, 59/18)
Üç Aylara -Recep, Şaban, Ramazan- Girerken
Dinî hayatımızda "Üç Aylar'' olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının feyizli ve bereketli maneviyat mevsimine bir defa daha girmek üzereyiz.
........................ günü Üç Ayların ilki olan Recep Ayının birinci günü, bu ayın ilk Cuma gecesi olan ........................ Perşembe akşamı da "Regaip Kandili'' dir.
Üç aylar, kamerî aylardan Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu mübarek aylardan birincisi Recep'in manevî değerine, Kur'an-ı Kerim'de ve Sevgili Peygamberimizin hadis-i şeriflerinde işaret buyrulmuştur. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır.
إِنَّ عِدَّةَ الشُّهُورِ عِندَ اللّهِ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا فِي كِتَابِ اللّهِ يَوْمَ خَلَقَ السَّمَاوَات وَالأَرْضَ مِنْهَا أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ذَلِكَ الدِّينُ الْقَيِّمُ فَلاَ تَظْلِمُواْ فِيهِنَّ أَنفُسَكُمْ
"Allah'ın gökleri ve yeri yönettiği günkü yazısına göre ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylarıdır. Bu, dosdoğru bir nizamdır. Öyleyse o aylar içinde kendinize yazık etmeyin..." (Tevbe, 9/36) Bu ayet-i kerimede işaret edilen haram ayların Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Recep ayları olduğunu Hz. Peygamber şu hadisleriyle açıklamışlardır:
عَنْ أَبِى بَكْرَةَ عَنِ النَّبِىِّ )ص( قَالَ « إِنَّ الزَّمَانَ قَدِ اسْتَدَارَ كَهَيْئَتِهِ يَوْمَ خَلَقَ اللَّهُ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضَ ، السَّنَةُ اثْنَا عَشَرَ شَهْرًا مِنْهَا ، أَرْبَعَةٌ حُرُمٌ ، ثَلاَثٌ مُتَوَالِيَاتٌ ، ذُو الْقَعْدَةِ وَذُو الْحِجَّةِ وَالْمُحَرَّمُ وَرَجَبُ مُضَرَ الَّذِى بَيْنَ جُمَادَى وَشَعْبَانَ » .
"Muhakkak zaman Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Sene on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Bunlardan üçü peşpeşedir: Zilkade, Zilhicce, Muharrem, bir de Cemaziyel-ahir ile Şaban ayları arasında olan Mudar Kabilesinin ayı Recep'tir"(Buhârî, Tefsir, Sûre-i Tevbe, 8, 9, Bed'ûl-Halk, 2, Meğazi, 77, Edâhî, 5, Tevhid, 24; Müslim, Kasâme, 29)
Haram aylarda savaşmak Araplar arasında yasak kabul edilmişti, hatta bu uygulama İslâm'ın başlangıcında da yürürlükteydi. Buna sebep, Mekkelilerin bu aylarda geçimlerini temin etmeleri, Kâbe ziyaretçilerinin emniyetinin sağlanması idi.
Bu ayların başlangıcında Hz. Peygamber'in şöyle dua ettiği de rivayetler arasında yer almaktadır.
عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ قَالَ كَانَ النَّبِىُّ )ص( إِذَا دَخَلَ رَجَبٌ قَالَ اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَانَ
"Ey Allah'ım Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan'a kavuştur."(Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. l, s. 259)
Recep Ayı
Recep Ayı, gerek İslam'dan önce gerekse İslam'dan sonra mukaddes bilinen bir aydır. İslam dini gelmeden önce, bu ay girer girmez, Arap kabileleri arasında harp etmek, baskın ve çapulculuk yapmak yasaklanır, herkes kendisini bu ayda güven içinde hissederdi. İslam geldikten sonra da, bu aya olan hürmet devam ettirildi. Bu ay Regaib ve Mirac gibi mübarek geceler ve ilâhî tecellilerle şereflendirildi. Ülkemizde de yukarıdaki beyanlar ışığında, asırlardır bir "Üç Aylar" geleneği oluşmuş; "Ramazana hazırlık" Recep ayının gelmesiyle başlar hale gelmiştir. Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Yüce Allah'ın rahmet ve mağfireti, bu gecelerde mü'minler üzerine yağmur gibi yağar.
Receb ay'ı, içinde iki kandil gecesi bulunması açısından da faziletli bir aydır. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib kandilidir.
Regaib Kandili, Allah Teâlâ'nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok sevap verdiği bir rağbet gecesidir.
Regaib gecesi duaların kabul edileceği ve isteyen kullarına Cenâb-ı Hakk'ın ihsan ve ikramını bol bol vereceği bir gecedir.
İslâm âlimleri, Hz. Peygamber (s.a.s)'in bu gecede Yüce Allah'ın manevi ikramlarına eriştiğini, bu sebeple şükür ve hacet için namaz kıldığını bildirmektedirler. Bu gece hakkında halk arasında bilinen şekliyle, Regaib gecesi Hz. Peygamber (s.a.s)'in anne rahmine düştüğü gecedir, tarzındaki ifade yanlış bir iddiadan ibarettir. (Mefail Hızlı, ŞİA, "Recep" md.)
Recep ayı içerisinde bulunan bir başka mübarek gece de Mirac gecesidir. Mirac gecesi, Allah Teâlâ'nın, sevgili kulu ve rasûlü Hz. Muhammed (s.a.s.)'i; Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya götürdüğü (Bkz. İsra, 1) ve oradan da göklerin derinliklerine yükselttiği gecedir. Mirac gecesi, Yüce Allah'ın, Peygamberimiz'e büyük hakikatlerin ilâhî sırlarını gösterdiği, vasıtaları kaldırarak ilâhî vahye muhatap kıldığı, kendi âyâtını ve kâinatın sırlarını seyrettirdiği, müminlere beş vakit namazın farz kılındığı ve biz Müslümanlar için de ilâhî lütuflarla dolu olan feyizli bir gecedir.
Regaib Kandili, Recep ayının 27. gecesindeki Mirac ve Şaban ayının 15. gecesindeki Berat kandillerini, Ramazan ayını, Kadir Gecesini, Ramazan ve Kurban Bayramlarını müjdeleyen mübarek bir gecedir.
Şaban Ayı
Üç ayların ikincisi olan Şaban ayı ve onun 15. gecesindeki Berat Kandili de Mü'minlerce kutsal sayılmış, bu gecenin, diğer gecelerden farklı bir şekilde geçirilmesi, bu gecede daha fazla ibadet edilmesi adet halini almıştır.
Bu gece hakkında Hz. Peygamber'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir.
فَقَالَ إِنَّ اللَّهَ تَعَالَى يَنْزِلُ لَيْلَةَ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا فَيَغْفِرُ لِأَكْثَرَ مِنْ عَدَدِ شَعَرِ غَنَمِ كَلْبٍ
"Allah Teâlâ, Şaban'ın 15. gecesi, -rahmetiyle- dünya semasında tecelli eder ve Kelb Kabilesi koyunlarının kılları sayısından daha fazla kişiyi bağışlar." (Tirmizi, Savm, 39; İbn-i Mâce, İkâme, 191, (1379)
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ )ص( إِذَا كَانَتْ لَيْلَةُ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَقُومُوا لَيْلَهَا وَصُومُوا نَهَارَهَا فَإِنَّ اللَّهَ يَنْزِلُ فِيهَا لِغُرُوبِ الشَّمْسِ إِلَى سَمَاءِ الدُّنْيَا فَيَقُولُ أَلَا مِنْ مُسْتَغْفِرٍ لِي فَأَغْفِرَ لَهُ أَلَا مُسْتَرْزِقٌ فَأَرْزُقَهُ أَلَا مُبْتَلًى فَأُعَافِيَهُ أَلَا كَذَا أَلَا كَذَا حَتَّى يَطْلُعَ الْفَجْرُ
"Şaban ayının ortasında (Berat gecesinde) gece ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz, Allah o gece, güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, yok mu benden af isteyen, onu affedeyim; yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim; yok mu bir musibete uğrayan, ona afiyet vereyim; yok mu şöyle, yok mu böyle!, der" (İbn-i Mâce, İkâme, 191, (1378)
عَنْ أَبِي مُوسَى الْأَشْعَرِيِّ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ )ص( قَالَ إِنَّ اللَّهَ لَيَطَّلِعُ فِي لَيْلَةِ النِّصْفِ مِنْ شَعْبَانَ فَيَغْفِرُ لِجَمِيعِ خَلْقِهِ إِلَّا لِمُشْرِكٍ أَوْ مُشَاحِنٍ
"Allah Teâlâ, Şabanın on besinci gecesi (Beraat gecesi) tecelli eder ve ana-babaya asî olanlarla Allah'a ortak koşanlar dışında bütün kullarını bağışlar" (Mâce, İkâme, 191, (1380)
Hz. Peygamber (s.a.s) Şaban ayında çok oruç tutardı.
حَدَّثَنِى أُسَامَةُ بْنُ زَيْدٍ قَالَ قُلْتُ يَا رَسُولَ اللَّهِ لَمْ أَرَكَ تَصُومُ شَهْرًا مِنَ الشُّهُورِ مَا تَصُومُ مِنْ شَعْبَانَ . قَالَ « ذَلِكَ شَهْرٌ يَغْفُلُ النَّاسُ عَنْهُ بَيْنَ رَجَبٍ وَرَمَضَانَ وَهُوَ شَهْرٌ تُرْفَعُ فِيهِ الأَعْمَالُ إِلَى رَبِّ الْعَالَمِينَ فَأُحِبُّ أَنْ يُرْفَعَ عَمَلِى وَأَنَا صَائِمٌ.
Üsame b. Zeyd (r.a) dedi ki: Ya Rasulallah dedim;
- Şaban ayında tuttuğunuz kadar başka aylarda oruç tuttuğunu görmedim.
- Bu Ramazan ve recep ayı arasında olan ve insanların gaflet ettikleri bir aydır. Ameller o ayda Âlemlerin Rabbine yükseltilir. Ben de oruçlu olduğum halde amellerimin yükseltilmesini severim. (Nesai, Sıyam, 2369)
Bir kısım âlimlerin, kıblenin Kudüs'teki Mescid-i Aksa'dan, Mekke'deki Kabe istikametine çevrilmesinin (Bakara, 144), Hicret'in ikinci yılında Berat Gecesi'nde vukû bulduğunu kabul etmeleri de bu geceye ayrı bir önem kazandırmıştır.
Bu rivayetlerle, Hz. Peygamber'in Şaban ayına ve özellikle bu ayın on beşinci gecesine ayrı bir önem vererek, onu ihya ettiğine dair diğer rivayetleri göz önüne alan İslam alimleri, bu geceyi ibadetle geçirmenin sevaba vesile olacağını söylemişlerdir. (T.D.V. İslâm Ansiklopedisi, "Berat Gecesi" Maddesi, c. 5, s. 475-476)
Ramazan Ayı
Üç Ayların sonuncusu olan Ramazan ayı ve onda bulunan Kadir Gecesi'nin ise dinî hayatımızda ayrı bir yeri ve önemi vardır. Ramazan ayı faziletlerle dolu bir aydır. Ramazan ayı, hayır ayı, yoksullara ve düşkünlere yardım ayı ve bütün anlamıyla Kur'an ayıdır. Ramazan'ın diriltici özelliği, bütün insanlığı huzura ve mutluluğa kavuşturmak için yeryüzüne gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda inmeye başlamasından (Bakara, 185), bin aydan yani seksen küsur yıllık bir ömürden daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin (Kadir, 3) bu ay içerisinde bulunmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca, İslam'ın beş esasından biri olan Oruç, bu aya tahsis edilmiştir.(Bakara, 185) Ramazan ayının, günahkar kullar için, yeniden kendine gelme, canlanıp ayağa kalkma ve şeytanın vurduğu prangayı koparma fırsatı verdiğini de Hz. Peygamber şöyle belirtir:
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ )ص( إِذَا دَخَلَ شَهْرُ رَمَضَانَ فُتِّحَتْ أَبْوَابُ السَّمَاءِ ، وَغُلِّقَتْ أَبْوَابُ جَهَنَّمَ ، وَسُلْسِلَتِ الشَّيَاطِينُ
"Ramazan ayı gelince, cennet kapıları ardına kadar açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar zincire vurulur."(Buhârî, Savm, 5; Müslim, Sıyam, 1-2)
Böylece Ramazan ayı, diğer aylar içerisinde bir başka aydır, sanki yeni bir hayatın başlangıcıdır. Hayatımızın kazandığı ve kazanacağı yeni boyutların filizleneceği önemli bir devredir. İnsanî ve sosyal ilişkilerimizin daha güzel hüviyet kazanacağı bir zaman dilimidir. Ramazan ayının, özellikle Müslüman Türk toplumunun dinî hayatında müstesna bir yeri vardır. Türkler, Ramazan'ı yılda bir defa gelen önemli bir misafir olarak kabul eder ve hazırlıklarını buna göre yaparlar.
Her yıl Ramazan ayı yaklaşırken neşe, hareket ve bir canlılık görülür. Toplum geleneğimizin canlı ve dipdiri bir tezahürü olarak Ramazan; yıllık takvimimiz içinde hatırı sayılır bir ağırlığa sahiptir.
Ramazan; aylar içinde sultanlıkla taltif edilen bir payenin sahibi olarak, kandillerle karşılanıp, bayramlarla uğurlanır. İftar, sahur ve teravih gibi ibadet neşesinin ötesinde manalar taşıyan merasimleriyle de sultan olmanın ayrıcalıklarını yaşar. Daha kendisi gelmeden önce, kandilleri gönderip; sonra kendileri teşrif eden sultan ay Ramazan, sosyal iklimde meydana getirdiği değişiklik ve yumuşamayla da istisnai bir imtiyaza sahiptir.
Ramazan ay'ına "on bir ayın sultanı" denilmiştir. Bu ayın özelliklerini şöyle sıralayabiliriz:
1- Kur'an-ı Kerim'de ismi açık olarak geçen tek ay Ramazan ayıdır.
2- Kur'an-ı Kerim bu ay içerisinde indirilmiştir. Yüce Rabbimiz; Ramazan ay'ı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur'an, bu ayda indirildi" (Bakara, 2/185) buyurmuştur.
3- Kur'an-ı Kerim'de, "bin aydan daha hayırlı" olduğu belirtilen Kadir gecesi bu ay içerisindedir.
4- Dinimizin beş temelinden biri olan oruç ibadeti bu ayda üzerimize farz kılınmıştır. Kur'an-ı Kerim'de; "Sizden kim bu aya yetirirse oruç tutsun" (Bakara, 2/185) buyurulur.
5- Fıtır sadakası vermek bu aya mahsus bir ibadettir
6- Teravih namazı da bu ay'a mahsus ibadetlerimizdendir. Ebû Hüreyre (r.a)'dan şöyle rivayet edilmiştir:
"Resulullah (s.a.s)'in Ramazan hakkında şöyle buyurduğunu işittim: Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazanı değerlendirirse -teravih kılarsa- geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Teravih, I).
7- İtikâfa girmek: Ramazan ay'ının son on gününde itikafa girmek sünnettir. Hz. Peygamber (s.a.s) Ramazan'ın son on gününde daha çok ibadet ve taatta bulunurdu. Hz. Âişe validemizden şöyle rivayet edilmiştir:
"Resulullah (s.a.s) Ramazan ayının son on günü girince elini eteğini toplar, geceyi ihya eder ve ev halkını uyandırırdı" (Buhari, Kadr, V). Yine Hz. Âişe (r.a.) dan şöyle rivayet edilmiştir: "Hz. Peygamber (s.a.s) Ramazan'ın son on gününde vefatına kadar itikafa girdi. İrtihalinden sonra da zevceleri itikâfa devam ettiler" (Buhari, İtikaf I).
8- Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim'i okumak, hayır ve hasenatta bulunmak: İbn Abbas (r.a.) dan şöyle rivayet edilmiştir: "Resulullah (s.a.s) insanların en cömerdi idi. Onun bu cömertliği Ramazan ay'ı girip de kendisiyle Cebrail (a.s.) karşılaştığı zaman daha da artardı. Cebrail (a.s.) Ramazan ay'ı çıkıncaya kadar her gece Resulullah (s.a.s) ile buluşup, Resulullah (s.a.s) Kur'an'ı arzeder (okur) du. Resulullah (s.a.s) Cebrail (a.s) ile buluştuğunda insanlara rahmet getiren rüzgardan daha cömert, daha faydalı olurdu" (Buhari, Savm, 7). (Durak Pusmaz, ŞİA, "Ramazan" md.)
Bu Ayları ve Geceleri Fırsat Bilmek
Üç Aylar diye adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan ayları Yüce Allah'ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Yapılan dileklerin dalga dalga Allah'a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günahları silip yok ettiği kandiller geçididir.
Tövbe
Özellikle bu ay ve gecelerde geçmişteki hata ve günahlarımızdan pişman bir şekilde "Af ve Merhamet" sahibi Rabbimize gönülden yalvararak "tövbe ve istiğfar"da bulunmalıyız.
Melekî olduğu kadar, şeytanî özelliklere de sahip, günah işlemeye müsait olan insanın, günahlarından temizlenmesi için Üç Aylar bir fırsattır. Kısaca Üç Aylar, günahlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma Namazına koşanlar, namaza başlayanlar, ibadetlerini çoğaltanlar, tevbe ile Allah'a yaklaşanlar... gibi manevî kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır üç aylar.
İnsanoğlu, yaşadığı günlerde farklılıklar olmazsa belli alışkanlıklarıyla hayatını sürdürür. Fakat alışkanlıklarının dışında ve farklı durumlarla karşılaşırlarsa kendine bir çeki düzen verir. İşte idrak edeceğimiz üç aylar ve bu aylar içerisinde bulunan mübarek geceler, mü'minin hayatındaki mutad gün ve geceler arasında, fazlasıyla sevap kazanacağı kıymetli zaman dilimidir.
Unutulmamalıdır ki, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde Allah'ın huzuruna, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdükleri iyi ise sevinip mutlu olacak; kötü ise pişmanlık duyarak mahcub olacaktır. Ancak bu mahcubiyetin orada faydası da olmayacaktır. Bu konuda Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyrulmaktadır:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَلْتَنظُرْ نَفْسٌ مَّا قَدَّمَتْ لِغَدٍ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
"Ey iman edenler! Allah'tan korkun, herkes yarın için ne hazırladığına bir baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah, işlediklerinizden haberdardır.''(Haşr, 59/18)
Önümüzdeki üç ay içerisinde gündelik hayatın tek düzeliğinden ve sıradanlığından bizleri alıp, kendi hususi atmosferine götüren bu güzel ve özel günleri ardarda yaşayacağız.
Güzel ülkemizin insanları, kandil, Ramazan ve Bayram gibi bu hususi zamanları, sosyal barışın ve sükunetin bir vesilesi sayarak karşılıklı sevgi ve hoşgörüyle karşılayıp uğurlayacak, kendi inanç ve değerlerini yaşama ve yaşatmayı, bizzat yaşayarak öğreneceklerdir.
Nefis Muhasebesi
حَتّى اِذَا جَاءَ اَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قَالَ رَبِّ ارْجِعُونِ () لَعَلّى اَعْمَلُ صَالِحًا فيمَا تَرَكْتُ كَلَّا اِنَّهَا كَلِمَةٌ هُوَ قَائِلُهَا وَمِنْ وَرَائِهِمْ بَرْزَخٌ اِلى يَوْمِ يُبْعَثُونَ
Nihâyet onlardan birine ölüm gelince der ki: "Yarabbi! Beni geri gönder." Ta ki boşa geçirdiğim dünyada iyi iş (ve hareketler) yapayım. Hayır! Onun söylediği bu söz (boş) laftan ibarettir. Onların gerisinde ise, yeniden dirilecekleri güne kadar (süren) bir berzah vardır. (Mü'minun, 23/99-100)
Pişman olmadan önce, bu aylar vesilesiyle öncelikle iman ve Salih amel yönünden durumumuzu kontrol etmeliyiz.
Hayatımızda adeta oto kontrol sisteminin kurulmasına vesile olan mübarek Üç Aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz; Yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi de güçlendirmemiz için son derece değerli fırsatlardır.
İşte idrak edeceğimiz mübarek Üç Aylar, Yaratıcımıza, ailemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize, gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır. Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilafları, şahsî menfaat hesaplarını, basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinimizin bizden ısrarla istediği , barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine, insanî ve ahlakî meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır. (Şükrü Özbuğday Diyanet Aylık Dergi (Sayı:129)
Ramazana Hazırlık
Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür. Zira Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Mirac ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade yolunu tutan bu kişi Ramazan ayında ise her türlü kötülükten kendini uzak tutar ve insanî vasıflarının artmasına gayret eder. Nihayet Kadir gecesinde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.
Bolca duayla, tövbe ve istiğfarla, oruçla, namazla, Kur'an okumayla, sadakayla kısacası ibadetlerle Oruç ve Kur'an ayı olan Ramazan ayına ulaşırız. Böylelikle Ramazan ayını daha iyi değerlendirme fırsatını yakalamış oluruz.
Bu nedenle özellikle, bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur'ân okumak ve dua etmek en uygun davranışlardır. (Şamil İ.Ans. "Üç Aylar" md.)
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ
De ki: "Ey kendilerine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah'ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin. Doğrusu Allah günahların hepsini bağışlar. Çünkü O, bağışlayandır, merhametlidir." (Zümer, 39/53)


TARİH : 10-05-2012 -- 21:08:31 tarihinde bora tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : Çiftehan kasabası
çiftehan kasabasından selam
ulukışla çiftehan kasabası
TARİH : 10-05-2012 -- 08:39:30 tarihinde Selma Suna Yıldırım tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : ADIYAMAN
Yayın hayatınızda başarılar dilerin
değerli kardeşlerim.
TARİH : 26-04-2012 -- 15:06:53 tarihinde semih eviz tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : ist
tesekuler keles turizim sahıbıne beni sizlerle buşturdgu için
TARİH : 25-04-2012 -- 10:46:19 tarihinde muhammet bingöl tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : adana
degerli yetkililer peygamber
efendimizin haz fatıma ile vedası
anlatan sohbeti bulamadım
yrdmcı olurmusunuz ömer
döngeloğlu hocamızın anlattığı
sohbet
TARİH : 16-04-2012 -- 03:30:36 tarihinde zafer şener tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
ALLAH yaar ve yardımcınız olsun
TARİH : 14-04-2012 -- 23:05:19 tarihinde recep kurban tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
Tek kelimeyle MÜKEMMEL..!!!
bir web sayfası..Siz bir yana
diğer bütün siteler bir yana..!!
İnternette olmama tek sebeb
olabilirsiniz..!!! MAŞAALLAH..!!
TARİH : 13-04-2012 -- 00:55:36 tarihinde Hüseyin Aktas tarafından gönderildi...
Ülke : Almanya
Şehir : Krefeld
Ben gurbette yasayan bir Nigde´li
olarak Gurur duyuyorum. Vilayetimde
böyle güzel bir Radio olamsindan
dolayi. Hergün ve her Saat
dinliyorum.
Selam ve Saygilarimla
TARİH : 05-04-2012 -- 22:15:09 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
"İMAN EDİP SALİH AMELLER
İŞLEYENLER
CENNETLİKLERDİR. ONLAR
ORADA EBEDİ
KALACAKLARDIR." (Bakara,82)
TARİH : 02-04-2012 -- 18:33:47 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
(Allaha ve ahırete inanan içki
içmesin, içki içilen sofraya da
oturmasın!) [Taberânî]
TARİH : 02-04-2012 -- 14:49:50 tarihinde umut kartal tarafından gönderildi...
Ülke : Almanya
Şehir : Goslar
çok güzel bır fm ben
beyenıyorum
TARİH : 31-03-2012 -- 18:30:45 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul
Hergün yüz defa salevat getiren,
münafıklıktan ve cehennem
ateşinden uzaklaşır ve kıyamette
şehitlerle beraber olur) [Taberânî]
TARİH : 28-03-2012 -- 18:22:37 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul

Evinizde Kur'an-ı çok
okuyun. Çünkü Kur'an
okunmayan evde iyilik az,
kötülük çok olur. içindekilerde
sıkıntıdan kurtulamazlar.
(Hadis-i şerif)

TARİH : 27-03-2012 -- 04:32:06 tarihinde maveranur tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : istanbul

''Kim ömründe bir kere
kabrimi ziyaret etse denizde
boğulmasın, yangında
yanmasın, depremde
ölmesin!''

(Aziz Mahmut Hüdai)
TARİH : 16-03-2012 -- 10:03:03 tarihinde muhsin kılıç tarafından gönderildi...
Ülke : Türkiye
Şehir : gümüşhane
SELAMÜN ALEYKÜM,BU SİTEYİ TESADÜFEN BULDUM VE BAKMA GEREGİNİ GÖRDÜM,ÇOK BEGENDİM EMEGİ GECEN HERKESE ŞÜKRANLARIMI SUNARIM...SAYGILARIMLA
<< Önceki    1  |  2  |  3  |  4  |  5  |  6  |  7  |  8  |  9  |  10  |    Sonraki >>    
Arama
Üye Giriş / Kayıt
Kullanıcı Adı
Şifre
 
Kayıt Ol Şifremi Unuttum
Bir Ayet / Bir Hadis
Bir Ayet
Her ümmetin bir eceli vardır. O ecel geldiğinde, ne bir ân erteleyebilirler, ne de öne alabilirler. A'raf 34
Bir Hadis

Gerçek babayiğit, güreşte rakîbini yenen değil, öfkelendiği zaman nefsine hâkim olan kimsedir.

Buhârî, Edeb 102; Müslim, Birr 106-108
Bir Söz
Eğri cetvelden doğru çizgi çıkmaz. - Hz.Ali
Hava Durumu
NIGDE
Linkler
İstatistikler
Tekil (Bugün 129
Toplam 76865738
En Fazla 90049
Ortalama 10391
Üye Sayısı 55747
Bugün Üye Olan 0

UMUT FM © 2013 Tüm Hakları Saklıdır
Tasarım & Yazılım : Network Yazılım
Palmiyekocak.com Haberler